Beyin Krizinden Şemsiyeli Korunma

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroradyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özenç Minareci, beyin krizinde tıkalı beyin damarlarının açılmasında uygulanan stentin, endarterektomi (ameliyatla damar tıkanıklığın açılması) yöntemine göre daha az risk taşıdığını söyledi.

Prof. Dr. Özenç Minareci, tıkalı damarların açılmasında uygulanan stent ve bu işlem sırasında kullanılan şemsiye filtrenin, hastanın daha uzun ve konforlu bir yaşama kavuşmasına neden olduğunu belirterek çeşitli bilgiler verdi…


Kolay uygulanıyor

Tıkalı beyin damarlarının açılmasında giderek yaygın hale gelen stent uygulaması ve işlem sırasında kullanılan şemsiye filtre sayesinde, beyin krizi riski ortadan kalkıyor. Stent uygulaması, endarterektomiye (ameliyatla tıkanıklığın açılması) göre daha kolay uygulanıyor.

Güncel tanımı ile beyin krizi (inme), beyni besleyen damarlarda oluşan tıkanma ya da daralma sonucu o damarın beslediği beyin dokusunun fonksiyonlarını yerine getirememesidir.

Bir grup hasta, hiçbir belirti olmadan beyin krizi geçirebileceği gibi, geçici iskemik atak denilen öncü belirtiler de söz konusu olabilir. Bu belirtiler geçici olarak ortaya çıkıyor.

En yaygın olanlar tek ya da çift taraflı görme kaybı, elinde, kolunda, bacağında uyuşukluk, hissizlik, geçici konuşamama, ne söyleyeceğini bilememektir.”


Beyin krizindeki risk grupları

  • Diseksiyon (Kendiliğinden de olabilir, bir spor müsabakasında boynu zorlamakla veya darbe almakla, ani boyun hareketiyle, emniyet kemerinin boynu sıkıştırmasıyla da olabilir.)
  • Yüksek tansiyon, şeker, koroner kalp hastaları ile kalbi düzenli çalışmayanlar
  • Kan yağları yüksek olanlar, ailede daha önce damar hastalığı şikayeti olanlar ve 40 yaşın üstündekiler risk grubunu oluşturuyor.
  • Menopoz dönemine kadar erkeklerde biraz daha fazla. Çünkü östrojen hormonu kadınları damar sertliğine karşı biraz daha koruyor. Ama bu hormon düzeyi azaldığı zaman menopoz dönemiyle beraber eşit risk faktörleri oluşuyor.
  • Sigara içenler ise en büyük risk gruplarının başında yer alıyor.


Beyin krizi yaşı düştü

40 yaşın üstündekiler beyin krizi risk grubunda yer alıyor. Beyin krizi giderek daha gençlerde de görülebiliyor. Bunun birçok nedeni bulunuyor. Yaşam şeklimiz, fast-food ağırlıklı kötü beslenme, spora yeterince önem verilmemesi, daha genç yaşlarda beyin krizinin görülme nedenleri arasında yer alabiliyor.


http://www.saglikveguzellik.net/